Presse

Virksomheder vinder med fleksibilitet til medarbejderne

En god balance mellem arbejdsliv og privatliv er vigtigt for at ansatte gør det godt. Særligt muligheden for selv at kunne tilrettelægge egen arbejdstid har betydning i den sammenhæng. Det viser ny undersøgelse som Akademikerne har gennemført.


Virksomheder med fokus på medarbejdernes balance mellem arbejdsliv og privatliv har fat i den lange ende. For skrider medarbejdernes balance mellem arbejdsliv og privatliv, går det ud over trivslen og det psykiske arbejdsmiljø. Til gengæld giver muligheden for selv at kunne tilrettelægge sin egen arbejdstid en positiv effekt på trivslen. Det viser en ny undersøgelse fra Akademikerne.

Undersøgelsen understreger, at fleksibiliteten på arbejdspladsen er afgørende for opnå en god balance mellem arbejde og privatliv. Manglende indflydelse på tilrettelæggelsen af arbejdstiden har negativ indflydelse på balancen mellem arbejde og privatliv. Undersøgelsen viser også, at medarbejdernes produktivitet kan styrkes med næsten 25 pct. ved at forbedre balancen mellem arbejde og privatliv.

Mere gang i virksomheden

”Undersøgelsen sætter en tyk streg under, at moderne virksomheder er dem, som giver medarbejderne indflydelse på at planlægge deres egen arbejdsdag, for det sikrer den højeste produktivitet og de bedste resultater. Virksomheder der sværger til at millimeterstyre tilrettelæggelsen af medarbejdernes arbejdstid, hører fortiden til og betaler en høj pris. Forholdet mellem arbejdsliv og privatliv bliver mere og mere grænseløst. Derfor bliver muligheden for fleksibilitet i tilrettelæggelsen af sin arbejdstid så vigtigt for, at have mulighed for at skabe en god balance mellem det som arbejdslivet fylder hos en, og det som privatlivet skal fylde”, siger Lars Qvistgaard, formand for Akademikerne.

I dag udnytter mange virksomheder teknologien til at give medarbejderne en udstrakt frihed i tilrettelæggelsen af egen arbejdstid. Det er nemt fordi mange typer opgaver efterhånden kan løses uafhængigt af, hvor man befinder sig. Ansatte kan udføre arbejdet lige godt, om de sidder på deres arbejdsplads eller et andet sted.

Værktøj til lederne

”Virksomhedslederne skal udvise mere tillid til medarbejderne i planlægningen af arbejdstiden. Det er et håndgribeligt værktøj lederne kan bruge, hvis de ønsker at styrke trivslen på arbejdspladsen”, siger Lars Qvistgaard, formand for Akademikerne.

Resultater fra Akademikernes nye undersøgelse: ”Balancen mellem arbejde og privatliv”

  • Knap hver tiende akademiker har blot en god balance i lav eller lavere grad.
  • Akademikerne arbejder langt mere end deres formelt aftalte arbejdstid. Hvis bibeskæftigelsen samtidig inkluderes har over hver fjerde akademiker en arbejdsuge på over 45 timer.
  • En arbejdsuge på over 45 timer har en negativ effekt på akademikernes balance mellem arbejde og privatliv.
  • Kvindelige akademikere har en dårligere balance end deres mandlige akademiske kolleger.
  • Akademikere mellem 30 og 59 år har generelt en dårligere balance.
  • Privatansatte akademikere har den bedste balance.
  • Produktiviteten kan forbedres med næsten 25 pct. ved at forbedre balancen mellem arbejde og privatliv.
  • Hjemmeboende børn forringer balancen mellem arbejde og privatliv.
  • Fleksibiliteten på arbejdspladsen er vigtig for at sikre en god balance mellem arbejde og privatliv.
  • Manglende indflydelse på tilrettelæggelsen af arbejdstiden har negative effekter for balancen mellem arbejde og privatliv

Hent hele undersøgelsen: Balancen mellem arbejde og privatliv - Akademikernes psykiske arbejdsmiljø 2016

[X]