Presse

12 pct. flere ledige nyuddannede fra universiteterne på et år

Hvor lang tid skal der gå før regeringen søsætter den økonomiske støtteordning – vækstpilotordningen, som vi ved kan få tusinde af nyuddannede i arbejde?

Den tårnhøje ledighed for nyuddannede fra universiteterne fortsætter sin himmelflugt. Mens fremgangen i dansk økonomi har betydet, at den generelle ledighed i Danmark i 2014 er faldet med ca. 10 pct., er dette ikke kommet de nyuddannede til gode.

Ledighedsprocenten for dimittender fra universiteterne er i december på 29,6 pct. Sammenlignet med december 2013 er ledigheden for denne gruppe steget med 477 svarende til en stigning på 12,3 pct. i løbet af det seneste år.

Link til Akademikernes ledighedsstatistik

”Der er på tide, at regeringen begynder at tage et ansvar for den katastrofale situation, som alt for mange nyuddannede fra universiteterne står i. Der er ingen undskyldning for, at de ikke handler. Vi har stået med denne udfordring i årevis. Akademikerne, Dansk Erhverv og DI har gentagne gange foreslået en Vækstpilotordning, som vi ved virker, til at skabe vækst i SMV'erne og jobs til akademikerne”, siger Finn R. Larsen, formand for Akademikerne.

Flere undersøgelser har de sidste år vist, at det er i de mindre virksomheder at potentialet for nye jobs til nyuddannede akademikere er størst. Udfordringen er, at de nyuddannede fra universiteterne og virksomhederne ikke finder sammen af sig selv.

Akademikerne foreslår derfor en løsning, som styrker virksomhedernes lyst til at gøre brug af højtuddannede: En ny Vækstpilotordning. En Vækstpilotordning betyder, at virksomheder ved at ansætte en akademiker kan få tilskud til 50 pct. af lønnen, i en periode på op til 9 måneder.

”På den ene side investerer regeringen massivt i at flere skal tage en uddannelse fra universiteterne. På den anden side lader de hånt om de mia. af kroner, der går tabt ved at de unge ikke kommer i job bagefter. Det giver ikke mening”, siger Finn R. Larsen.

Nyuddannede akademikere uden job koster samfundet milliarder: Læs undersøgelsen fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd

En anden vej til at skabe vækst og flere arbejdspladser er, at hjælpe flere studerende og nyuddannede til at omsætte deres viden til opstart af virksomheder med nye produkter og services. Regeringens Iværksætterpilot, der støtter vidensiværksættere i 12 måneder, er et rigtigt godt værktøj til at få flere akademikere til selv at skabe nye arbejdspladser. Iværksætterpiloten har netop blandt 500 ansøgere udvalgt de 40 iværksættere, der er økonomi til at støtte.

”Iværksætterpiloten er et fantastisk eksempel på et regeringsinitiativ, der skaber innovation, vækst og nye jobs for relativt få penge. Når jeg ser på potentialet i mange af de ideer, der ikke kom gennem nåleøjet, så må jeg opfordre regeringen til at øge antallet af Iværksætterpiloter snarest. Der er masser af jobs og vækst at hente her. Finansieringen kunne meget vel komme fra beskæftigelsessystemet, hvor ledige med en solid forretningsplan kunne overføres til Iværksætterpiloten”, siger Finn R. Larsen.

Så flyver iværksætterpiloterne

Ledighedstal dansk statistik

Mere information

Finn R. Larsen, formand for Akademikerne, frl@ac.dk, 2966 6977

Jakob Brandt, Vicedirektør i Akademikerne, jb@ac.dk, 2425 2727

[X]