Presse

Skuffelse over jobindsats over for nyuddannede

Bragt i Inf/Lise Richter/28.08.12 (11)

Regeringens finanslovsforslag batter ikke i forhold til den tårnhøje ledighed blandt unge og nyuddannede, vurderer eksperter og fagforeningsfolk.

Hver tredje nyuddannede akademiker er arbejdsløs og den samlede ungdomsarbejdsløshed har ikke været større siden 1966, viser nye tal. Godt 380 mio. kr. er der sat af de næste tre år til forskellige ordninger for dimittenderne i regeringens nye finanslovsforslag.

Lars Munch, arbejdsmarkedspolitisk chef i DJØF, mener ikke at indsatsen vil rykke synderligt ved den høje ledighed. "Det er alt for uambitiøst at sætte penge af til 110 ekstra videnpiloter i 2013, når ledigheden blandt vores nyuddannede er 40 pct", siger Lars Munch, der dog ser positivt på at regeringen sprøjter knap 3 mia. mere i uddannelse, men mener ikke det hjælper de unge, der har en uddannelse, men ikke kan komme ind på arbejdsmarkedet.

Formand for AC, Erik Jylling, er dog overbevist om, at der vil blive afsat flere penge til at få bugt med ledigheden blandt unge og nyuddannede, når forhandlingerne om finansloven går i gang. "Der er for lidt penge sat af til de her tiltag i forhold til, at 800 dimittender ryger ud af dagpengesystemet ved årsskiftet, men flere partier anser det her område for at være en varm kartoffel, så jeg har en forventning om, at der kommer flere penge i spil".

Flere eksperter på området er enige i fagforeningsfolkenes kritik om at forslagene fra regeringen ikke vil få en stor effekt. Professor i økonomi på Aarhus Universitet, Michael Svarer, udtaler at "ideen med bedre kontakt mellem private virksomheder og dimittender i f.eks. videnpilotordningen  er god, for vi ved, at danske virksomheder ikke har ansat særlig mange højtuddannede, men omfanget af indsatsen er så lille, at det ikke vil få nogen mærkbar effekt".

[X]