Presse

Regeringen: Flere skal blive ph.d.er

Bragt i JP/1 sektion/Morten Vestergaard, 25.08.12(5)

De seneste otte år er der brugt 4,8 mia. kr. på at øge antallet af ph.d.er i Danmark, og ifølge regeringen skal den satsning fortsætte. Det vil fremgå at det forslag til en finanslov, som regeringen mandag præsenterer.

"Danmarks største udfordring er, at vi skal skabe vidensproducerende job og derfor er det helt afgørende at sørge for, at der er arbejdskraft fra den øverste hylde. Ellers forsvinder disse arbejdspladser til udlandet. Dette er ikke et beskæftigelsesprojekt, det er en helt nødvendig satsning for at skabe vækst i Danmark" siger uddannelsesminister, Morten Østergaard (R).

Han læner sig op af en analyse af ph.d.ernes arbejdsmarked, som Epinion har foretaget for Uddannelsesministeriet. Den konkluderer, at omfanget af ph.d.er i 2030 med den nuværende satsning sandsynligvis vil passe til den forventede efterspørgsel. Ifølge analysen vil de fleste ph.d.er i fremtiden finde arbejde i en privat virksomhed, og ikke som forskere på et universitet.

Allerede inden analysen har der dog været bred opbakning til at uddanne flere ph.d.er og at fortsætte satsningen både fra erhvervslivet, arbejdsmarkedsforskere, oppositionen og fra Akademikernes Centralorganisation. Uddannelsesministeren forsikrer samtidig om, at der med satsningen også ligger en ambition om at øge kvaliteten i ph.d.-uddannelserne.

[X]