Presse

Presseresumé: Praktik til alle er en dyr løsning

Bragt i Berl/Esben Schouboe, 18.4.12 (8)

Uddannelsesminister Morten Østergaards (R) nye forslag om praktik til alle studerende på de videregående uddannelser er som udgangspunkt en udmærket idé og et godt signal, men hvis forslaget skal fungere i praksis, kommer det til at koste.

Palle Rasmussen, professor i uddannelsesforskning, Aalborg Universitet, forklarer, at der simpelthen ikke er praktikpladser nok i virksomhederne. "Det er et spørgsmål, man må rejse. Man kan lave oplysning og kampagner. Så kan man give tilskud til private arbejdsgivere, som tager praktikanter ind. Og man kan tvinge offentlige virksomheder til at tage et vist antal studerende ind.

Man er nødt til at kigge på disse instrumenter," siger han. Rektor Jens Oddershede, talsmand for Danske Universiteter, advarer, at flere praktikmuligheder kan koste fagligheden. "Jeg synes grundlæggende, det er en god idé, at de studerende kommer i virksomhedspraktik undervejs i studiet. Men man kan jo ikke putte noget ekstra ind uden at fjerne noget i stedet. Spørgsmålet er, om det her er den rigtige måde at gøre det på". 

Chef i den politiske og økonomiske afdeling i Akademikernes Centralorganisation, Niels Lykke Jensen, mener, det er fint at sætte fokus på, at de studerende får praktisk erfaring, men man må ikke glemme studiearbejde. Han er forfatter til en undersøgelse af, hvilken effekt praktikophold har på kandidaternes jobmuligheder. "Vores undersøgelse viser, at praktik desværre ikke giver noget særligt i forhold til egentligt erhvervsarbejde. Derfor mener jeg også, man bør lade de studerende være lidt længere om studierne, hvis de har relevant arbejde," siger han. I undersøgelsen svarer studerende og dimittender selv, at de oplever, at praktik har en positiv betydning for efterfølgende jobmuligheder.   

 

[X]