Presse

Ophavsretten

Berl/1. sektion/Erik Jylling, formand for Akademikernes Centralorganisation/05.01.2013

I lørdagens Berlingske skriver formand for Akademikernes Centralorganisation, Erik Jylling, om ophavsretten, og hvordan det kan sammenlignes med kernen i 'den danske model', der er "frivillige aftaler mellem arbejdstager og arbejdsgivere i modsætning til indgreb via lovgivning, som ofte vil føre til (…) arbejdskonflikter".

Om ophavsretten skriver han, at den ikke har til mål at forhindre adgang til kreativt indhold, tvært imod "gælder det om at sikre, at kulturinstitutioner, TV-stationer og andre brugere så let og smidigt som muligt kan få adgang til det ophavsretsbeskyttede materiale". Erik Jylling skriver, at der i Danmark er lavet langt bedre aftaler af kunstnere og producenter om brug af digitalt kulturarvsmateriale, der optimere brugen af materialet og sørger for at rettighedshaverne bliver betalt, end "de kunne have opnået via regler i lovgivningen". Ifølge ham skyldes det den "ophavsretlige infrastruktur med velfungerende og repræsentative kollektive organisationer".

Herefter skriver han, om truslen fra den stadigt ventende afgørelse på en debat EU-kommisærerne havde tilbage i december, om brugen af en stram regulering i stedet for frivillige aftaler og licenser, hvor Erik Jylling påpeger, at det så gælder "om at stå vagt om den danske model".

[X]