Presse

Nyuddannede er ramt af to uheldige omstændigheder

JP/Martin Johansen, 27.09.12 (6)

En opgørelse fra Akademikernes Centralorganisation (AC) viser, at der i juli var 4.043 ledige dimittender, der var blevet færdige inden for det seneste år. Det tal er aldrig målt højere i AC's ledighedsstatistik. Nye tal fortæller samtidig, at over 900 dimittender er i fare for at falde ud af dagpengesystemet i det første kvartal af 2013, hvis de ikke finder et job inden da.

Erik Jylling, formand for AC, mener, at samfundet risikerer at spilde investeringen i dyre uddannelser. "Vi ved, at der om 10 år kommer til at mangle højtuddannet arbejdskraft. Men vi ved også fra 1980'erne, at hvis de nyuddannede akademikere ikke får fodfæste inden for deres felt, kommer de ind i en blindgyde, hvor de hele tiden bliver overhalet bagfra af nogle, der kommer med friske kvalifikationer," siger Erik Jylling. Han peger på, at der bl.a. er et behov for bedre muligheder for iværksættere.

Både regeringen og førende økonomer peger på, at ledige har en tendens til at finde arbejde umiddelbart dagpengeperioden ophører. Forklaringen på dette lyder, at når nettet strammes, sænker den ledige kravet til jobbets indhold, men det skaber et andet problem, mener Erik Jylling. "Højtuddannede begynder at gafle job, som lige så godt kunne klares af folk med kortere uddannelse, og det gør det endnu sværere for faglærte og ufaglærte, fordi de bliver fortrængt," lyder det fra AC's formand.

[X]