Presse

Nyuddannede akademikere sendes ud af Danmark

Politiken 02.08.2012

Foreninger med akademiske medlemmer holder informationsmøder om det nordiske arbejdsmarked for at skabe incitament hos de nyuddannede at søge jobs i de andre nordiske lande, fordi udsigten til job for nyuddannede er så dårlig herhjemme.

Danske dimittender er generelt bedre rustet til arbejdsmarkedet med relevant praktisk erfaring end deres svenske og norske naboer. "Den simple forklaring er, at der er job at hente i Norge og Sverige, som har højere vækstrater end Danmark. Det er altafgørende for akademikerne at få brugt deres kompetencer, og for mange kan et job i vores nabolande være indgangsbilletten til det næste job. Vi har tidligere sendt arkitekter til Norge, men det er nyt, at flere andre faggrupper og fagforbund følger trop," siger sekretariatschef i AC, Jens Mølbach.

Medlemmer hos Djøf er i høj kurs i nabolandene, og udviklingskonsulent i Djøf's Karriere- og Kompetencecenter, Thomas Kantsø, siger at "den høje ledighed i Danmark får os til at tænke ud af boksen. Og det er vores opgave at hjælpe vores medlemmer til at bruge deres akademiske uddannelse, så når Norge og Sverige efterspørger akademisk arbejdskraft, er det helt oplagt at gøre en indsats for at sende et bredt udsnit af vores medlemmer - primært nyuddannede - af sted." Uddannelsesminister Morten Østergaard (R) kalder det en fornuftig løsning og siger yderligere at "det er helt forståeligt, at man siger til de ledige, at de kan søge job over Sundet. Vi skal for alt i verden undgå, at nyuddannede akademikere bliver langtidsledige."

 

[X]