Presse

Metal-bossen slutter med et frieri

JP/Erhverv/René Dreichgræber, 08.09.12 (5)

Formand for Dansk Metal, Thorkild E. Jensen, træder af som formand på tirsdag, og i forbindelse med sin afsked udtrykker han et ønske om én samlet hovedorganisation. "Jeg så jo egentlig helst, at vi kun havde én hovedorganisation herhjemme. Det vil ikke være noget problem at lægge LO, FTF og AC sammen. Det ville være mere hensigtsmæssigt, og det ville være lettere at tale med én stemme og få mere slagkraft til gavn for lønmodtagerne," siger han til Ugebrevet A4.

Udmeldingen er "en erkendelse af, at det gik ad Pommern til med trepartsforhandlingerne, og at fagbevægelsen ikke fik et politisk comeback," mener arbejdsmarkedsforsker, Henning Jørgensen fra Aalborg Universitet. Han har svært ved at følge logikken i at slå organisationerne sammen. "At sige at Danmark er for lille til tre hovedorganisationer lyder næsten som den berømte udtalelse om, at Danmark er for lille et sprogområde til at have en ballet. For man kan ikke snakke struktur i fagbevægelsen uden at snakke værdier. Så nemt er det altså ikke.

LO taber medlemmer, det gør FTF og AC ikke, så man er nødt til at starte et andet sted: Hvad skal vi være sammen om, hvad er vores værdier?," siger arbejdsmarkedsforskeren. Formand for FTF, Bente Sorgenfrey, afviser ideen at være en del af én hovedorganisation, mens LO-formanden Harald Børsting ikke har opgivet ideen om en fusion af de tre organisationer.

[X]