Presse

Hurtige studerende får økonomisk straf

Pol/1/Sune Sølund/29.11.12 (8)

En lov fra 1973 siger, at man først har ret til dagpenge, når man har gennemført en erhvervsmæssig uddannelse af mindst 18 måneders varighed svarende til 3 semestre og 90 ECTS point. Men hvad nu hvis man er hurtigere end forventet?

Studerende i Danmark får typisk 30 ECTS point pr. semester i Danmark, men sådan hænger det ikke nødvendigvis sammen på udenlandske universiteter. Mange udenlandske overbygninger er nemlig mere komprimerede end de danske. Bl.a. fordi sommerferierne bliver inddraget, så man uddanner sig på bare 12 måneder. Alligevel giver uddannelsen 90 ECTS point, svarende til tre danske semestre. Men det tager a-kasserne ikke hensyn til.

A-kassernes brancheorganisation, AK-Samvirke, bekræfter at man følger førnævnte lov. Dermed bliver de studerende som bliver ekstra hurtigt færdige straffet. Forholdet får nu opmærksomhed fra både fagforeninger, a-kasser og politikere.

Akademikernes Centralorganisation (AC) siger til Politiken, at loven fra 1973 "gevaldigt trænger til revision": Det er et eksempel på ridig adfærd hvor man følger lovens bogstav og ikke dens intention. Man bør skrive loven helt om, så den kommer i overenstemmelse med de spor, politikerne melder ud: international udveksling, at uddanne sig til så højt et niveau, som lyst og evner rækker til, og gerne så hurtigt som muligt," siger AC-formand Erik Jylling med henvisning til Morten Østergaard (R), som den seneste måned har lavet en stribe tiltag for at få flere til at læse i udlandet.

"Det er jo helt åndsvagt. At arbejdsmarkedslovgivningen forhindrer i at udbetale dagpenge,  fordi de ikke opfyldte kravet om 18 måneder. Hvem siger man skal være 18 måneder om at tage en kandidatuddannelse?" siger Lars Munck, som er arbejdsmarkedspolitisk chef i Djøf.  Formand for Danske Studerendes Fællesråd, Torben Holm mener heller ikke at man skal straffes for at følge regler og tilmed at være hurtig. Selv a-kasserne mener at reglerne burde laves om: "Personligt er jeg enig, for det er jo også et rekrutteringsgrundlag for a-kasserne. Jo lempeligere vilkår, jo gladere er vi," siger Ingmar Jørgensen, der er chefkonsulent i AK-Samvirke.

[X]