Presse

Fejlskøn øger pres på regeringen

JP/1/Marchen Neel Gjertsen, Hanne Fall Nielsen, Martin Kaae og Nikolaj Rytgaard/11.01.13 (6-7)

En ny opgørelse fra Finans-og Beskæftigelsesministeriet fastslår, at ca. dobbelt så mange danskere som hidtil antaget ventes at miste deres dagpenge i første halvår af 2013. Tidligere anslog regeringen, at 7.000-12.000 danskere ville ryge ud af dagpengesystemet i løbet af årets første seks måneder. Det er nu opjusteret til 17.000-23.000 langtidsledige. Variationer af ordet »katastrofe« går igen i den nådesløse kritik af regeringen og fejlskønnet.

»Der har været tale om en total fejlanalyse af stramningens voldsomhed,« siger Verner Sand Kirk, direktør i a-kassernes organisation, AK-Samvirke. Arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet, Henning Jørgensen kalder ministeriets fejlskøn meget bemærkelsesværdigt. »Det er helt vildt, at de kan komme med et skøn i efteråret, som nu næsten fordobles,« siger han.

»Man har i den grad undervurderet problemet. Det er en ærlig sag, hvis man som Vestager siger, at sådan er det jo. Men det svarer til, at vi fik en kæmpe influenzaepidemi og sagde: Vi troede ikke, at der kom så mange, så vi har kun lavet et par tusinde pakker vaccine,« siger Niels Lykke Jensen, afdelingschef i Akademikernes Centralorganisation. Også LO-formand Harald Børsting er nådesløs: »Ingen regering kan sidde stille og kigge på, at over 20.000 mennesker falder ud af dagpengesystemet. Og der er kun ét at gøre. Det er at få gang i beskæftigelsen,« siger han og kalder de nye tal »katastrofalt høje«.

Også Enhedslisten er oppe i det røde felt. »Det er katastrofale tal,« siger arbejdsmarkedsordfører Christian Juhl (EL): »Vi har brug for en plan B. Vi vil gerne have Mette Frederiksen til at sikre, at der kommer mere knald på jobbene, dvs. mange flere kommunale job.«

selvom skønnet nu er opjusteret væsentligt, lægger hun ikke op til nye politiske tiltag eller lempede dagpengeregler. »Den diskussion blev afsluttet ved folketingsvalget, fordi de partier, der gik til valg på at ændre dagpengereformen, ikke fik mandaterne. I mine øjne kan det ikke nytte noget at tage de samme diskussioner op igen og igen,« sagde hun i går til TV 2 News og beskrev situationen som »rigtigt alvorlig«. Også økonomi-og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) erkender problemet.

[X]