Presse

De kloge hoveder kommer

Bragt i JP/Erhverv Weekend/Bo Nielsen, 18.08.12(8)

En million danske akademikere. For nogle er det en drøm og for andre et mareridt, men ikke desto mindre er det den vej, Danmark bevæger sig. Finanskrisen og den økonomiske nedtur har givet bevægelsen mod det danske videnssamfund et ordentligt los fremad.

I de sidste 20 år er antallet af akademikere på arbejdsmarkedet mere end fordoblet fra 108.000 personer i 1990 til 240.000 personer i 2010. Og de næste tyve år vil antallet af akademikere fordobles igen, viser en prognose udarbejdet af Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE). Det er ikke et nyt fænomen, at de unge søger tilflugt i uddannelsessystemet, når det bliver svært på arbejdsmarkedet. Men denne gang har regeringen omfavnet begrebet uddannelse i en grad, som ikke er set i mange år.

Målene for uddannelsesniveauet er løftet kraftigt, og målet for andelen af en årgang, som skal have en videregående uddannelse er løftet fra 50 pct. til 60 pct. inden 2020. En undersøgelse fra Copenhagen Business School (CBS) viser, at virksomheder, som ellers ikke har skelet til højtuddannede før, i større grad vil finde anvendelse for dem, og at det samtidig vil gøre virksomhederne mere produktive.

Samtidig viser en undersøgelse foretaget af CBS for Akademikernes Centralorganisation, at højtuddannede også er mere tilbøjelige til at starte egen virksomhed.

[X]