Presse

Danske universiteter uddanner flere ph.d.ere, end de skal

JP/1/Morten Vestergaard/30.06.14 (9)

Antallet af nye ph.d.ere er steget mere, end det var meningen. Flere partier vil se på, om kvaliteten stadig er god nok, mens DI spørger, om pengene kunne bruges bedre på andre måder. ”Vi er egentlig ikke bekymrede for, at de mange ph.d.e- re skal finde et job, men man burde tage en diskussion af, om vi bruger forskningspengene rigtigt ved at fortsætte med at uddanne så mange ph.d.ere. Man kunne f.eks. forestille sig i stedet at oprette flere post.doc.-stillinger inden for den erhvervsrettede forskning,” siger  underdirektør Charlotte Rønhof. 

Hos bl.a. Akademikerne mener man ikke, at omfanget af nye ph.d.ere bør fortsætte med at stige ud over de 2.400 om året. ”Der var brug for et løft, men det er nok nu. Der er ikke noget, der tyder på, at der på arbejdsmarkedet er brug for endnu flere ph.d.ere, og på enkelte – især naturvidenskabelige – uddannelser er overgangsfrekvensen til ph.d. så høj, at der er stærk risiko for en uddannelsesinflation,” siger Jakob Brandt, der er vicedirektør i Akademikerne.

Uddannelsesminister Sofie Carsten Nielsen (R) er enig i, at omfanget af nye ph.d.ere ikke skal være højere end de 2.400, og hun vil gerne være med til at se på kvaliteten af ph.d.-uddannelserne og ikke mindst deres relevans. ”Vi skal fortsætte vores satsning, fordi samfundet skal leve af ph.d.ernes idéer og forskning, og fordi erhvervslivet efterspørger dem. Men vi skal samtidig diskutere, på hvilke områder der i fremtiden bliver brug for dem,” siger Sofie Carsten Nielsen.

[X]