Presse

Dagpengestop udløser boom i ansøgninger til Fårup Sommerland

Berl/2/Rikke Brøndum/29.05.13 (6)

Ledige søger intensivt op til udløbet af deres dagpengeperiode, konstaterer vismændene. "Reformen har virket efter hensigten. Det glemmer man tit i debatten, og det skyldes jo selvfølgelig også, at selv om effekten har været der, så er der mennesker, som er faldet ud af systemet og ikke har fået job. For dem er det jo hårdt," siger overvismand Hans Jørgen Whitta-Jacobsen.

Men undersøgelsen preller af på fagbevægelsen, som dels peger på, at beskæftigelseseffekten af den forkortede dagpengeperiode ikke har været så stor som forventet, dels at vismændene har overset et centralt argument om dagpengenes funktion på arbejdsmarkedet. "Vismændene har slet ikke med, at virksomheder let kan hyre og fyre, fordi de ledige har et sikkerhedsnet i form af blandt andet dagpenge. Den fordel ville virksomhederne ikke have, hvis ikke vi også havde 'security' i vores så berømte flexicurity-model," siger formand for FTF Bente Sorgenfrey, der fortsat ligesom Harald Børsting, LOs formand kræver nye regler for genoptjening og supplerende dagpenge.

Det samme gør den tredje hovedorganisation, Akademikerne: "Et forkortet genoptjeningskrav vil øge incitamentet til at tage selv meget kortvarige job, da kludetæppet af kortere ansættelser bliver mere overskueligt," skriver organisationen blandt andet som en reaktion til vismændenes rapport.

[X]