Presse

Akademikerledigheden er historisk høj

Bragt i Berl/Rikke Brøndum, 19.6.12 (forsiden)

Knap 30 procent af de akademikere, der er blevet uddannet inden for det seneste år, står uden arbejde, og det er den højeste ledighed blandt nyuddannede i al den tid, fagforeningerne har ført statistik på området.

Ifølge den nyeste statistik fra Akademikernes Centralorganisation (AC) ser det værst ud for unge økonomer og jurister med en ledighed på 35 procent. "Vi står med en kæmpe udfordring. Det offentlige fyrer akademikere på stribe, mens erhvervslivet kun oplever en svag vækst. Det betyder, at de unge overhales indenom, hver gang universiteterne sender et nyt hold ud," siger Lisa Herold Ferbing, formand for DJØF.

Michael Valentin, direktør for Akademikernes A-kasse (AAK) forslår, at arbejdsgiverne skal forpligtige sig til at ansætte unge akademikere, men det forslag skydes ned af arbejdsgiverne i DI. "Det er hul i hovedet. Der er virksomheder uden for storbyerne, som mangler arbejdskraft, men som de unge er alt for længe om at søge. På sigt kan vi kun løse problemet, hvis vi indretter uddannelserne efter erhvervslivets behov i stedet for det offentliges behov og styrer udbuddet af studiepladser efter efterspørgslen," siger Charlotte Rønhof, forskningspolitisk chef i DI.

 Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) afviser også Michael Valentins forslag om at pålægge arbejdsgiverne flere forpligtigelser. Hun opfordrer derimod de unge akademikere til at søge bredere end det område, de er uddannet til.

[X]