Presse

Akademikere overtager statens kontorer

Pol/1/Signe Sørensen/16.06.14 (4)

Stadig flere stillinger, der traditionelt er HK-domæne, besættes nu af blandt andre jurister og økonomer. ”Der er ingen tvivl om, at der kommer flere og flere akademikere i de offentlige kontorstillinger”, slår professor Per Nikolaj Bukh fra Aalborg Universitets Institut for Økonomi og Ledelse fast. Han har specialiseret sig i offentlig økonomistyring. Han påpeger én grundlæggende årsag til akademikernes indtog: ”Der bliver uddannet langt flere akademikere”, siger han. Det betyder stigende udbud af akademikere – tilsyneladende uden at antallet af akademikerjobs helt kan følge med. Det får akademikerne til at søge bredere.

I HK Stat Danmark kæmper man indædt mod netop konverteringer af HK-stillinger til AC-stillinger. ”Vi mener ikke, at alle disse stillinger er blevet så meget mere komplicerede, at de ikke stadig kan klares af en dygtig HK’er”, siger næstformand Peter Raben. Han mener, at HK’eren faktisk ofte vil være den bedste kandidat til jobbet frem for en akademiker.

Hos Akademikerne er formand Finn R. Larsen uenig i HK’s opfattelse af, at akademikere usagligt får jobbene ændret fra HK- til AC-jobs. Han fortæller, at Akademikerne og de underliggende fagforbund – DJØF, Dansk Magisterforening og 23 andre – opfordrer deres medlemmer til at sørge for, at deres jobs nu også er akademiske. ”Der er nogle, som får job på et kontor, men er i tvivl om, om det er et akademisk job, fordi de synes, der er meget kontorarbejde. Så håber vi jo, at de får lagt flere akademiske opgaver ind”.

[X]