Politik

Nyt vitamintilskud til landdistrikterne

Regeringen gør det fra i dag muligt for tusinde virksomheder i landdistrikterne at få en tiltrængt og vækstaccelererende pose penge med i hånden, når de ansætter videreuddannede.

Den nye tilskudsordning hedder: ”Landdistriktsvækstpilot” og kan blive et kærkomment vitamintilskud til at få et flere steder haltende erhvervsliv i omdrejninger uden for universitetsbyerne.

Væksten følger ikke med investeringerne i dansk erhvervsliv, viser en ny konjunkturundersøgelse fra Greens Analyseinstitut. Det peger på, at virksomhedslederne har brug for ny viden til at geare og tilpasse forretningen bedre.

”Når virksomhederne ikke får nok ud af deres investeringer, er det et tegn på, at de har brug for hjælp og nye kompetencer til at udvikle forretningen til større samklang med markedet. De fleste mindre virksomheder starter en positiv vækstspiral, så snart de også satser på højtuddannet arbejdskraft. Når driftige virksomhedsejere og højtuddannede finder sammen mikses en cocktail, der giver nye muligheder for produkt- og markedsudvikling, og dermed mere vækst og dynamik”, siger Lars Qvistgaard, formand for Akademikerne.  

Stort jobpotentiale
En ny undersøgelse fra Håndværksrådet, viser, at der er et potentiale på op til 31.300 nye akademikerjob i små og mellemstore virksomheder. Landdistriktsvækstpilotens succes afhænger af, om den kan løfte andelen af videreuddannede i små og mellemstore virksomheder uden for universitetsbyerne. Med den nye ordning gives virksomhederne i landdistrikterne et tilskud til de højtuddannedes løn i helt op til to år. Derved øges mulighederne for, at de højtuddannede også vælger at bosætte sig og fortsætte karrieren i landdistrikterne.

”Dansk erhvervsliv må ikke knække over på midten, så det kun kan betale sig at drive virksomhed i de store byer. Det er rigtig set af regeringen at komme med tiltag, der styrker mulighederne for, at virksomhederne i landdistrikterne kan udvikle sig og prøve nyt. Der er brug for de højtuddannede derude”, siger Lars Qvistgaard, formand for Akademikerne.   

Case: Økonomisk hjælp virker for rekruttering i landdistrikterne

Landdistriktsvækstpiloten er en ny støtteordning, som vi ved virker. Den skaber vækst og forankring af højtuddannede i mindre virksomheder, og den ligner den tidligere videnpilotordning, som desværre lukkede ned for nogle år tilbage.

Familievirksomheden Last-Bus og Dækcenter Vestjylland A/S er én af de virksomheder, som fik stor gavn af at have en videnpilot ansat. Firmaet omsætter for 12 millioner kroner om året og har 14 ansatte. De syner og reparerer alle former for motorkøretøjer. Men i takt med, at det at drive virksomhed bliver mere og mere komplekst, var der alt for mange opgaver, som ejerleder Michael Jensen ikke kunne løse selv.

Michael Jensen ansatte Laila Pedersen, som er uddannet cand.merc.jur. og har bestemt ikke fortrudt sit valg. Laila har bl.a. sikret, at kunderne betaler, hvad de skylder og arrangeret afbetalingsordninger til dem, som har sværere ved at betale – kort sagt fået styr på økonomien. Begge parter ser frem til et fortsat samarbejde mange år frem.

Læs mere om Landdistriktsvækstpiloten på Innovationsfondens hjemmeside

[X]